tiistai 21. huhtikuuta 2015

Lime-rosmariinisima

                     

Vihdoinkin vappu ja lupa juoda simaa ja syödä munkkeja!

Vappu on ollut mulle aina erityinen juhla. Kevät koittaa ja säät lämpenee. Paljon värejä ja iloisia ihmisiä. Ja ennen kaikkea varsinkin lapsena vappu oli onnen päivä, kun nimipäiviäni juhlittiin aattona! 

Tänäkin vappuna nimipäivät vietetään aattona ja jännitetään olisiko vappu aurinkoinen. Yksi asia on kuitenkin toisin... 
Tänä vuonna nimittäin kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä simaa ihan itse. Hyvinhän se onnistui. Huumava siman tuoksu tulvi sieraimiin jo heti pullotuspäivänä, enkä meinannut malttaa odottaa sen valmistumista. 
Eikä itseasiassa tarvinnut kauaa odotaakaan. Ohjeessa lukee, että valmistuminen kestää kolmesta päivästä viikkoon, mutta omissa pulloissani rusinat nousivat pintaan jo pullotuksen jälkeisenä päivänä. Hiukka kummastelin tätä, mutta kyllä maistuu hyvältä!
Rosmariini tuo tavalliseen simaan hieman tummemman maun ja limetti raikastaa jälkimaullaan. Maku on kuitenkin aika mieto, eli maun mukaan saa lisätä rosmariininoksia ja limetinkuorta

LIME-ROSMARIINISIMA
4 l vettä
250g fariinisokeria
250g taloussokeria
4 limettiä
7 vahvaa oksaa rosmariinia 
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

Pullotukseen:
sokeria
rusinoita

Mittaa sokerit suureen kulhoon. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokereiden päälle. Kuori kolmen limetin kuori liemeen ja lisää kaikkien limettien mehu. Lisää rosmariininoksat ja loppu vesi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Pullota sima ja lisää jokaiseen pulloon n.1 tl sokeria ja muutama rusina riippuen pullon koosta. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Huoneenlämmössä valmistumisaika on n. 3 päivää ja viileässä noin viikko. Älä sulje korkkia liian tiukalle, koska paine kasvaa pullossa käymisen aikana. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti