torstai 8. tammikuuta 2015

Vanilja-mansikkatäytekakku mummolle

Mummolla oli Loppiaisena syntymäpäivä. Kahvipöytään tilattiin mikä tahansa täytekakku. Koska kädet olivat vapaat, ajattelin kokeilla ensimmäistä kertaa Brita-torttua. Vaari kuitenkin ehti esittää oman toiveensa, eli perinteisen täytekakun. Koska toiveiden mukaan on aina varmenki ja jopa kivempi tehdä, niin vaarin toive oli lakini.

Ihan täysin perinteistä täytekakkua jäljittelin mansikoilla täytteessä ja kermaisesta pursotuskuorrutteesta. Väliin en kuitenkaan masikoiden lisäksi halunnut pelkkää tavallista kermavaahtoa, vaan otin kinuskikissalta ekasta kirjasta tämän ihanan vaniljatäytteen ohjeen käyttöön:

VALLOITTAVA VANILJA-MASCARPONETÄYTE
3/4 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
5dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
250g mascarponea
4 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1/2 dl vettä

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon kevytmaito ja keltuaiset. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja lisää puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä vispilällä kokoajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat ja kaavi siemenet kiisseliin. Sekoita joukkoon mascarpone. Anna jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä mascarponekiisselin kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen kuivaksi puristetut liivatteeet. Sekoita täytteeseen. 

Täyte tulee todella löysäksi liivatteen lisäämisen jälkeen, joten kakku kannattaa koota reunavuoan avulla.

 Ruusun olen tehnyht sokerimassasta joskus aikaisemmin ja ajattelin sen sopivan tähän kakkuun hyvin. Nykyään ruusujen teko onnistuu jo vähän paremmin...
Spritsauksia kokeilin ihka ensimmäistä kertaa. Oikeastaan olen ihan tyytyväinen niihin ensikertalaiseksi.
Reunalle yritin saada maraianne crushia. Se on kyllä tosi hankalaa ja sotkuista. Antaa kuitenkin näköä ja makua,, eli on vaivan arvoista.

ONNEA MUMMO 61v.

2 kommenttia: