maanantai 18. helmikuuta 2013

Lasagnea ja Hasselhoffia

Halusin järjestää meille vähän jotain erikoista ja katoin olkkariin romanttisen kynttiläillallisen.
Illalliseksi tein ihka ensimmäistä kertaa elämässäni lasagnea!
Meillä kotona lasagnea oli suhteellisen harvoin tarjolla. Sitä tehtiin vain joskus sunnuntaisin, kun aikaa oli. Tästä johtuen kai luulin, että Lasagne on monimutkainen ja aikaavievä ruoka.
Huomasin kuitenkin, että jos vaan omistaa kaksi syvää pannua (valko- ja ruskeakastikkeille omansa), onnistuu tekeminen kätevästi ja nopesti.


Jälkiruuaksi tein meille Hasselhoffit. Ohjeen löysin Jauhot suussa -blogista.
Tein meille jälkiruuat pieniin piirasvuokiin ja samasta määrästä riitti vielä yhteen isompaan piirakkaan. Tein pohjataikinan jo edellisenä iltana ajan säästämiseksi.
Jähmettymättömät piiraat olivat vähän hankala syödä kun ganache valui. Lisäksi se oli vielä niin lämmintä että karamellitäytteestä sokerin maku tuli liikaa esiin ja maistui äklömakeelta. Seuraavana pävänä korkattiin hyvin jähmettynyt isompi piirakka ja nyt maut olivat sopivasti balanssissa ja sehän maistui oikeen hyvältä.
Toisaalta seuraavaa kertaa ajatellen melkein vaihtaisin ganachen tumman suklaan maitosuklaaseen jotta maku ei olisi niin voimakas, vaan vähän enemmän pehmeämpi ja makeampi. Toiseksi ens kerralla käytän oikeasti tuota ruokokidesokeria. Nyt käytin tavallista sokeria ja täyte jäi väriltään harmahtavaksi, eikä ihanan karamellisen kullanruskeaksi. Ruokokidesokeri oisi tuonut varmasti vähän voimakkaamman maunkin. Ainiin ja nyt en käyttäny hasselpähkinämurskaa, mutta näin jälkiviisaana se olisikin voinut sopia ihan hyvin täytteiden väliin.





Tässä nyt vielä ohje:


HASSELHOFF
(24 tartalettia, halkaisijaltaan 7 cm) (Itse tein 2 n.10cm piirasvuokaan ja yhden 20cm irtopohjavuokaan)

POHJA:
3 1/4dl vehnäjauhoja
3/4dl hasselpähkinäjauhetta
3/4dl sokeria
100g voita (kylmänä)
1 kananmuna
1 tl vettä

Mittaa kulhoon kuivat aineet. Kuutioi kylmä voi ja nypi joukkoon. (helpoin on kuitenkin käyttää juoksevaa rasvaa, eikä tarvitse liata käsiä). Kun voi on sekaisin jauhojen kanssa, lisää toisiinsa sekoitetut kananmuna ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muodosta taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Pidä jääkaapissa vähintään 45 min. Ota taikina jääkaapista ja anna sen pehmentyä hetki huoneenlämmössä. Jaa taikina osiin ja painele ohueksi tartelettimuotteihin. Siisti reunat. Laita taikinan päälle pieni pala leivinpaperia ja painoksi esim. kuivia herneitä. Paista 180°C:ssa n. 12 min tai kunnes reunat alkavat saada vähän väriä. Anna jäähtyä muutama minuutti vuuassaan ja sen jälkeen poista painot ja jäähdytä ritilällä.
HASSELPÄHKINÄ-KARAMELLITÄYTE
2dl ruokokidesokeria
3/4dl vettä
90g suolatonta voita
1 tl suolankukkia (fleur de sel)
3/4dl kuohukermaa
25g hasselpähkinärouhetta

Mittaa pannulle sokeri ja vesi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita joukkoon voi ja suola (laitoin tavallista margariinia ja hyppysellisen normisuolaa). Nosta lämpötilaa hieman, kunnes seos kuplii, ja keitä sekoitellen n. 15 minuuttia. Kun seos on selvästi paksuuntunut, siirrä pannu pois levyltä ja koko ajan sekoitellen lisää joukkoon kerma. Lusikoi karamellitäyte jäähtyneiden pohjien päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa. Ripottele hasselpähkinärouhe täytteen päälle.

GANACHE TUMMASTA SUKLAASTA
200g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
(koristeluun hasselpähkinärouhetta)

Paloittele suklaa kulhoon odottamaan. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada se suklaan päälle. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää täyte edellisen kerroksen päälle ja ripottele päälle vielä hasselpähkinärouhetta koristeeksi. Siirrä jääkaappiin jähmettymään. Ennen tarjoilua ota leivokset hetkeksi huoneenlämpöön.

Lopuksi faktaa Ganachesta jos joku ei pysy kärryillä, mitä se tarkoittaa:
Sana kirjoitetaan ranskaksi joko canache tai ganache, joskus myös muodossa garnashe. Sana tulee alunperin kreikan leukaa tarkoittavasta sanasta gnathos. Se on siirtynyt italiaan muodossa ganascia, joka tarkoittaa sekä leukaa että kenkää, lähinnä jarrukenkää tai vastaavaa leuan muotoista esinettä. Nykyään ja erityisesti ravintolakielessä sana tarkoittaa enemmän tai vähemmän pehmeää suklaamassaa, jota käytetään kakkujen täytteenä ja kuorrutuksessa, konvehtien täytteenä sekä sellaisenaan jälkiruokana. Suklaamassan ohennukseen voidaan käyttää melkeinpä mitä tahansa nestettä, kuten kermaa, kahvia, viiniä, likööriä, hedelmäsoseita tms.
Ranskan sana ganache tarkoittaa, paitsi hevosen alaleukaa, myös typerystä – ihmistä, joka roikottaa leukaansa tyhmän näköisenä. Joku 1800-luvun sokerileipurinapulainen kaatoi vahingossa kuumaa maitoa sulaan suklaaseen, jolloin pomo moitti poikaa typerykseksi. Mutta sitten uutta sekoitusta maistettiin ja havaittiin sen olevan herkullista.

Eeetttä seeellaaasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti