lauantai 2. tammikuuta 2016

Tuulihattutorni


Tuulihatut ovat maukkaita suupaloja tarjottaviksi.

Omalla kohdalla ongelmaksi koituu yleensä taikinan kohoaminen... Hatut onnistuvat kyllä täydellisesti olemaan sisältä onttoja, mutteivät kohoa uunissa niinkuin resepteissä aina luvataan; reilusti. Niinpä kannattaa kokeilla paistaa pellillinen kerrallaan ja katsoa kuinka itselle käy; tarvitseeko taikinaa laittaa reilumman kasan.

Tuulihattutorni on upean näköinen ja sen komeampi, mitä suurempi. Isona miinuspuolena kuitenkin näen sokerin käytön liimana. Se nimittäin takertuu niin lujaa kiinni, että alimmaiselta leivokselta irtoaa hattu, ylempää irroittaessa... Ja onhan se aika rapsakkaakin pehmeän tuulihatun pohjalla jos ei osaa varautua.
Vadelmatäyte on kyllä ylistämisen arvoinen ja kinuskikastike tuo kirpeille vadelmille ihanaa makeutta.

1-2 tuulihattutornia

Tuulihattutaikina:
2 1/4 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
2½ dl vettä
75 g voita
4 munaa

Täyte:
2dl kuohukermaa
125g marcarpone
½ tl vaniljasokeria
1½ rkl sokeria
100g vadelmia

Lisäksi:
kinuskikastiketta
sokeria
tomusokeria

Sekoita jauhot ja suola. Mittaa vesi ja voi kattilaan ja kuumenna kunnes voi on sulanut. Kaada kaikki jauhot kerralla vesiseokseen ja vatkaa voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Jatka vatkaamista sähkövatkaimella kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä. Lisää kananmunat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa aina kunnolla ennen kun lisäät uuden munan. Pursota taikinasta nokareita leivinpaperille ja paista 180 asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Tuulihattu on valmis kun se on kullanruskea ja kevyt. Älä avaa uunin luukkua ennen kun 20 min. on kulunut. 
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Mausta vaahto sokereilla ja lisää lopuksi vadelmat. Leikkaa jäähtyneet tuulihatut keskeltä halki ja pursota täyteen vaahtoa. Mallaa tarjoiluastialle ensin rinki tuulihatuista. Sulata sokeria pannulla. Kasta tuulihattu kerrallaan sokeriin ja liimaa kyljestä kiinni toiseen. Kasta seuraavaa kerrosta varten tuulihatun pohja ja liimaa alimmaisen kerroksen päälle kuunnes saavutat huipun, jolle tulee vain yksi tuulihattu.
Koristele torni pirskottamalla päälle kinuskikastiketta ja siivilöimällä tomisokeria. Viimeistele torni sokerinauhalla; Ota sokerilientä lusikalle ja kierrä lusikkaa nopeasti tornin ympäri niin että sokeri valuu tornin päälle tehden seitinohutta nauhaa. 



2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja tuo täyte kuulostaa super hyvältä! <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista