torstai 21. elokuuta 2014

Raparperia kesän muistolle

Voiko olla, että kesä taas vaan vilahti ohi... Nyyh...
Onnekseni sain pelastettua loppukesästä vielä muutaman hyvän raparperin varren. (Toisin sanoen unohdin ottaa niitä silloin kun ne olivat parhaimmillaan). Sain mä niitä mukavat pari litraa pilkottua pakkaseen (joka on nyt siis niin ääriään myöten täynnä, etten voinut itelleni edes uusia vattuja kerätä, vaikka niitäkin on jäljellä vaan kaksi rasiaa viimevuodelta. Ja mun keräämistä 3,5 litrasta herneistäkin 1,5 litraa piti antaa mummolle kun omaan pakkaseen ei vaan mahdu...)
Ajattelin että se riittää ens kesään asti, mutta yllättäen oonkin jo käyttänyt toisen pussin. Yllättävää siten, kun mä en ole koskaan tykännyt raparperista. Mutta ajattelin kokeilla sitä nyt kun mulla on kerääntynyt reseptivihkoon jos jonkinmoisia raparperiohjeita.  

Ihan ensimmäisenä halusin kokeilla näitä raparperi-valkosuklaamuffinsseja, joita on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään. Ja näistähän tuli oikein hyviä. Raparperi tuo tasapainoa muffinin makeuteen ja valkosuklaapalat tekstuuria pehmeään koostumukseen. 


Yhtenä iltana kokeilin Raparperi-mansikkamarmeladia. Noh.... toimii ehkä niille jotka raparperista tykkäävät.
Jos tykkäätte, kokeilkaa, ja kertokaa, toimiiko.

 RAPARPERI-MANSIKKAMARMELADI
300g  raparperia
1/4 tl kardemummaa
1 vaniljatanko
2,5 dl hillosokeria
150g mansikkamurskaa

Pilko raparperi pieniksi paloiksi. Laita raparperin palat, kardemumma ja vaniljatanko paksupohjaiseen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. samalla sekoittaen. Painele raparperinpaloja soseeksi, kun ne pehmenevät. Ota vaniljatanko kattilasta sivuun. Lisää hillosokeri ja sekoita voimakkaasti n.5min. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja lisää ne kattilaan. Lisää mansikkmurska ja anna kiehahtaa. Kaada marmeladi lasipurkkiin. Sulje purkin kansi ja anna jäähtyä. Säilytä sen jälkeen jääkaapissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti