perjantai 4. heinäkuuta 2014

Itsetehdyt croissantit

Ah, Croissantit! Nuo muhkean ilmavat ja pinnalta rusahtavan rapeat voikääröt.  Ranskalaisen aamiaisen peruskivi on levinnyt lähes jokaikiseen muuhunkin maahan. Peruscroisanttien ohella suurta herkkua ovat myös erilaisilla täytteillä täytetyt, halkaistut croissantit.


Itse halusin tällä kertaa mennä pidemmän kaavan kautta ja tehdä croissanttini ihan alusta. Eli ei kaupan valmistaikinaa, vaan ihka omaa kotitekoista. Surfailin etsimässä sopivaa reseptiä, jolla saisi edes lähestulkoon aitoihin croissanteihin vivahtavaa lopputulosta. (kumma kyllä aikas monella löytyi ohje, jossa ensimmäisenä tarvikkeena oli kaupan voitaikinapaketti...)
Viikonloppuna telkkaristakin sattui tulemaan ohjelma nimeltä "Näin teet ranskalaista ruokaa". Ajattelin että kuinkas sopivasti kävikään kun ohjelmatietojen mukaan kyseisessä ohjelmanumerossa tehtiin kaikenlaista voitaikinasta. Ja mitä vielä... Siinä se nainen pokkana käyttää kaupan taikinaa joka ikiseen ruokalajiin mitä tekee! Jos tekee ruokaohjelmaa, niin mun mielestä pitäis kyllä sitten opettaa tekemään sitä kans. Ymmärrän jos kyse ois "Helpoista 15 min. aterioista"...
Sitten mä löysin All You Need Is Sugar -blogin jossa ainakin kuvassa oli niin täydellisiä voikääröjä kun vois itse tehdä. Ohjeen otin häneltä.

Croissantit 

7 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
250 g voita
15 g hiivaa
3 dl haaleaa maitoa

Voiteluun:
1 kananmuna

Mittaa kulhoon vehnäjauhot, suola ja sokeri. Nypi 60 grammaa voista jauhoihin. Liuota hiiva maitoon ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi, ettei taikinasta tule liian sitkeää. Kohota taikina.

Kauli taikina vajaan sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä loppu voi 2/3:lle taikinasta. Käännä taikinalevyn voiton pää voidellun osan puoleen väliin ja toinen pää edellisen päälle. (kuin kirje kolmeen osaan) Näin taikinalevyn väliin jää kaksi voikerrosta. Ummista taikinan reunat kaulimella, niin voi ei tursua kaulitessa ulos.

Kauli taikinaa kevyesti, kunnes levy on kaksi kertaa leveyttään pitempi. (itse kaulin n.30x45cm) Taita levy uudelleen kolmeksi. Kääri taikina kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa tunnin ajan. Kauli sen jälkeen taikina taas suorakaiteeksi ja taittele kolmikerroksiseksi, kuten aiemmin. Kauli vielä kerran ja taittele, ja siirrä jälleen jääkaappiin jäähtymään. (Toista reseptiä mukaillen käytin taikinaa puoli tuntia jääkaapissa jokaisen taittelun jälkeen. Viimeisen taittelun jälkeen pakastin taikinan, koska ilta alkoi käydä jo jokseenkin pitkäksi ja ajattelin muutenkin paistaa croissantit vasta parin päivän päästä.)Kauli taikina noin kolmen millimetrin paksuiseksi levyksi, joka on 30cm x 60cm. Siisti levyn reunat taikinapyörällä. Jaa taikina kahtia, jolloin saat kaksi 15cm x 60cm palaa. Jaa palat kolmioiksi niin, että jokaisen kolmion "pohja" on 15 cm (tee siis taikinasuikaleen toiselle reunalle merkit aloittaen reunasta 15 cm välein, ja toiselle puolelle myös 15 cm, mutta aloittaen 7,5 cm päästä reunasta). Näin saat kummastakin taikinapalasta kuusi kolmiota. (Ite sain 7) Venytä kevyesti kolmion kahta kulmaa ja kääri rullaksi. Muotoile sarviksi pellille. Kohota sarvia hetki liinan alla ja voitele munalla. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sarvet ovat kauniin ruskeita.

 Ens alkuun voisi kuvitella, että tää taikina olis jotenkin työläs tehdä. Ehei! Ainekset yhteen ja kohoamaan. Kauliminenkin on mun mielestä vaan rentouttavaa, kun saa "murjoa" taikinaa suuremmaksi. Sitten taikina aina välillä jääkaappiin ja samalla saa itsekin hetken huo´ahtaa.
Tähän mennessä kaikki sujui hyvin. Rullasin kääröt, mutta taisin rullata liian löyhästi ja niistä tuli liian pitkiä ja porrasteisia... Eka satsi sai tuta liian kuuman uunin ja seuraavalle laskin lämpötilan  200 asteeseen.
Ja koska mitään ei heitetä hukkaan, ylimääräisestä taikinasta kääräsin parit minicroissantit ja mini pain au chokolatit. Nam niitä täytyy kyllä uudestaan tehdä ihan normikokoisena


Jotenka siis, ulkonäöllisesti nämä ei nyt ihan vastanneet odotuksia, mutta onko sitten kyse reseptistä vai leipurista? Saat itse päättää kun kokeilet ;)
Sisältähän nämä kyllä ovat jokseenkin lehteviä, mutta olisivat saaneet kohota uunissa vielä puolet lisää.
Ensimmäistä kun maistoi, niin olihan siinä se voitaikinan maku, eli se kyllä onnistui melkoisen nappiin.


Eli itsetehty voitaikina 1/3. Ehkäpä kokeilen vielä kaupan taikinaa ja arvioin, onko tässä tapauksessa kaupan tuote parempi (kun sitä kokitkin telkkarissa käyttää)

Lidlin croissantit ovat suurta herkkuani ja yleensä niitä hakiessani mukaan lähtee energiajuomatölkki. Ne toimii yhdessä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti