sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Kaura-omenasämpylät

Milloinkohan olisin viimeksi leiponut sämpylöitä...? Varmaankin joskus kotitaloustunnilla, eli toosi kauan sitten.
Mulla on ollut reseptivihkosessa odottelemassa yksi mielenkiiintoinen sämpyläohje Valiolta, jonka taikinaan tulee omenasosetta. Koska mulla sattuu nyt olemaan parveke pullollaan omenoita käytettäväksi, ajattelin näin sunnuntaiaamuna testata näitä sämpylöitä.


KAURA-OMENASÄMPYLÄT
(30 kpl)

2dl vettä
50g hiivaa
1prk(200g) kermaviiliä
5dl kaurapuuroa
2dl makeuttamatonta omenasosetta
1,5 tl suolaa



2rkl sokeria
1/2dl juoksevaa margariinia
n. 13dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kermaviili, kaurapuuro, omenasose, suola, sokeri ja juokseva rasva. Sekoita tasaiseksi. Alusta jauhot joukkoon. Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi. Laita leivinpaperille uunipellille. Jätä kohoamisvara. Kohota vielä uudelleen liinan alla. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa kypsiksi, 12-14 min.

Mietin jo taikinan tekovaiheessa, että omenasosetta tulee jokseenkin vähänlaisesti muuhun taikinaan verrattuna. Heti paistamisen jälkeen oli pakko maistaa uunituoretta sämpylää. Eipä näissä se omenasose maistu lainkaan. Ja varsinkin jäähtyneissä sämpylöissä huomaa ikävän makean sivumaun, joka varmaan johtuu joko kermaviilistä tai omenasoseesta. Voisihan tuota sosetta laittaaenemmänkin, jos uskaltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti